FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Βρείτε εδώ απαντήσεις σε ερωτήσεις που τίθενται συχνά σχετικά με την αναγνώριση στη Γερμανία επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.

› Εμφάνιση όλων των περιεχομένων



Τι είναι ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα;

Για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων προβλέπεται από το νόμο. Σύμφωνα με το νόμο, η άσκηση του επαγγέλματος ή η χρήση του επαγγελματικού τίτλου επιτρέπεται μόνο σε άτομα που διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα.

Σε αντίθεση με ένα μη νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, επιτρέπεται να εργαστείτε σε ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα μόνο εφόσον έχετε πλήρη αναγνώριση. Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα είναι για παράδειγμα του ιατρού, του νοσηλευτή ή του δασκάλου. Για να μάθετε εάν το επάγγελμά σας είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο, χρησιμοποιήστε την εύρεση πληροφοριών για την αναγνώριση.

Εύρεση πληροφοριών για την αναγνώριση

Πού μπορώ να υποβάλω την αίτηση για την αναγνώριση;

Στη Γερμανία δεν υπάρχει καμία κεντρική υπηρεσία για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές αρμόδιες υπηρεσίες. Μπορείτε να βρείτε τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα μεμονωμένα επαγγέλματα στην εύρεση πληροφοριών για την αναγνώριση στην πύλη "Αναγνώριση στη Γερμανία".

Εναλλακτικά μπορείτε να καταθέσετε την αίτηση αναγνώρισης ηλεκτρονικά μέσω της λεγόμενης υπηρεσίας μίας στάσης. Η υπηρεσία μίας στάσης σάς βοηθάει με την αίτησή σας και προωθεί τα αποδεικτικά έγγραφά σας στην αρμόδια υπηρεσία που διενεργεί τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Η χρήση της υπηρεσίας αυτής είναι προαιρετική και δωρεάν. Σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, στην υπηρεσία μίας στάσης μπορούν να απευθυνθούν μόνο υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Εύρεση πληροφοριών για την αναγνώριση

Υπηρεσία μίας στάσης (αγγλικά)

Πού μπορώ να λάβω πληροφορίες ή συμβουλές;

Η πύλη "Αναγνώριση στη Γερμανία" ενημερώνει σχετικά με το πώς μπορούν να αναγνωριστούν στη Γερμανία κρατικά αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα από άλλες χώρες. Με την εύρεση πληροφοριών για την αναγνώριση μπορείτε να αναζητήσετε με λίγα κλικ την αρμόδια υπηρεσία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σας και περαιτέρω πληροφορίες για το επάγγελμα αναφοράς σας.

Εύρεση πληροφοριών για την αναγνώριση

Σε ολόκληρη τη Γερμανία υπάρχουν αμέτρητα συμβουλευτικά κέντρα που σας συμβουλεύουν προσωπικά και δωρεάν. Αλλά και εκτός Γερμανίας υπάρχουν σε ορισμένες χώρες συμβουλευτικά κέντρα. Αν δεν ζείτε ακόμα στη Γερμανία, υποβάλετε καλύτερα την αίτηση αναγνώρισης ήδη από τη χώρα προέλευσής σας. Τα συμβουλευτικά κέντρα θα σας βοηθήσουν. Σε περίπτωση που στη χώρα προέλευσής σας δεν υπάρχει κανένα συμβουλευτικό κέντρο, μπορείτε να απευθυνθείτε στα συμβουλευτικά κέντρα στη Γερμανία.

Παροχή συμβουλών

Η τηλεφωνική γραμμή άμεσης εξυπηρέτησης "Arbeiten und Leben in Deutschland" (Εργασία και διαβίωση στη Γερμανία) [Σύνδεσμος] της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF) απαντάει τηλεφωνικά σε ερωτήσεις στα γερμανικά και τα αγγλικά. Θέματα αποτελούν η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, η αναζήτηση εργασίας, η εργασία, η βίζα για τη Γερμανία και η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Η τηλεφωνική γραμμή άμεσης εξυπηρέτησης είναι διαθέσιμη στον παρακάτω αριθμό κλήσης: +49 30 1815-1111.

Τηλεφωνική γραμμή άμεσης εξυπηρέτησης "Arbeiten und Leben in Deutschland" (Εργασία και διαβίωση στη Γερμανία)

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων;

Αρχικά πρέπει να υποβάλετε μια αίτηση αναγνώρισης στην αρμόδια υπηρεσία που υπάγεστε. Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει, στη συνέχεια, με βάση τα κατατεθέντα πιστοποιητικά και αποδεικτικά έγγραφα, αν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στα επαγγελματικά προσόντα σας και το συγκρίσιμο γερμανικό επάγγελμα αναφοράς. Για το αποτέλεσμα του ελέγχου ενημερώνεστε με την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και μπορεί να περιέχει πλήρη ή μερική αναγνώριση, ή καμία αναγνώριση σε περίπτωση πολύ μεγάλων διαφορών. Μπορείτε να εξαλείψετε τις ουσιώδεις διαφορές με ένα αντισταθμιστικό μέτρο ή προσαρμογή δεξιοτήτων και έτσι να αποκτήσετε την πλήρη αναγνώριση.

Διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων

Ποια έγγραφα χρειάζομαι για την υποβολή της αίτησης;

Γενικά χρειάζεστε τα ακόλουθα έγγραφα:

Ανάλογα με το επάγγελμα μπορεί ίσως να απαιτούνται περαιτέρω έγγραφα για την υποβολή της αίτησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στον τομέα της δημόσιας υγείας (π.χ. ιατροί) ή π.χ. για αρχιτέκτονες ή μηχανικούς. Ιδιαίτερα για επαγγέλματα στα οποία θα εργάζεστε με παιδιά και εφήβους ή με ανθρώπους με αναπηρία, πρέπει να αποδείξετε την προσωπική επάρκειά σας (π.χ. δάσκαλοι ή παιδαγωγοί).

Έγγραφα για την αίτηση

Πόσο διαρκεί η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων;

Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει εντός 3 μηνών τα αποδεικτικά έγγραφά σας, από τη στιγμή που θα κατατεθούν πλήρως. Η προθεσμία αυτή μπορεί ωστόσο να ρυθμιστεί διαφορετικά για ορισμένα επαγγέλματα.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, η προθεσμία μπορεί να παραταθεί μία φορά και αιτιολογημένα από την αρμόδια υπηρεσία. Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει, επίσης, αν πραγματοποιηθεί ανάλυση προσόντων, επειδή λείπουν έγγραφα.

Τι μπορώ να κάνω αν το πτυχίο μου αναγνωρίστηκε μερικώς;

Αν τα επαγγελματικά προσόντα σας αναγνωρίστηκαν μερικώς, μπορείτε να εξαλείψετε τις ουσιώδεις διαφορές με ένα αντισταθμιστικό μέτρο ή προσαρμογή δεξιοτήτων.

Στα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα μπορείτε να εξαλείψετε τις ουσιώδεις διαφορές με ένα αντισταθμιστικό μέτρο. Αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο, για να λάβετε άδεια εργασίας στο εκάστοτε νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα.

Σε μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα δεν είναι υποχρεωτικό να εξαλείψετε τις ουσιώδεις διαφορές. Στα επαγγέλματα αυτά επιτρέπεται να εργαστείτε και χωρίς αναγνώριση. Οι ουσιώδεις διαφορές μπορούν ωστόσο να εξαλειφθούν με προσαρμογή δεξιοτήτων.

Παρατήρηση για πρόσωπα από τρίτες χώρες: Αν προέρχεστε από μια τρίτη χώρα και έχετε υποβληθεί ήδη από τη χώρα προέλευσής σας στη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, είναι δυνατή η είσοδος στη χώρα σε περίπτωση μερικής αναγνώρισης για να συνεχίσετε με ένα αντισταθμιστικό μέτρο ή προσαρμογή δεξιοτήτων.

Μετανάστευση

Παροχή συμβουλών

Τι μπορώ να κάνω αν το πτυχίο μου δεν αναγνωρίστηκε;

Αν δεν αποκτήσατε αναγνώριση ή δεν μπορείτε να επιδιώξετε αναγνώριση, μπορείτε ενδεχομένως να αποκτήσετε εκ των υστέρων έναν γερμανικό τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης, να λάβετε μέρος σε μια εξέταση τρίτου, να εργαστείτε ανεξάρτητα ή να βελτιώσετε τα προσόντα σας, παρακολουθώντας μη κρατικά ρυθμιζόμενες εκπαιδεύσεις και μαθήματα. Αν κατέχετε έναν τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, αλλά δεν αποκτήσατε αναγνώριση, μπορείτε να αναζητήσετε εργασία και σε μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε σπουδές σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη Γερμανία.

Εναλλακτικές επιλογές αντί για αναγνώριση

Μπορεί να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων υπάρχει για νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα βάσει σπουδών σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, για παράδειγμα, οι ιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Για τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού που δεν οδηγούν σε ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, δεν υπάρχει διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, π.χ. για μαθηματικούς ή οικονομολόγους.

Απόφοιτοι τέτοιων κύκλων σπουδών μπορούν να υποβάλουν τον τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχουν στην κεντρική υπηρεσία για εκπαιδευτικά θέματα της αλλοδαπής (ZAB) για αξιολόγηση πιστοποιητικού και, κατά τα άλλα, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας απευθείας στη γερμανική αγορά εργασίας.

Παρατήρηση για πρόσωπα από τρίτες χώρες: Αν προέρχεστε από μια τρίτη χώρα και επιθυμείτε να λάβετε μια μπλε κάρτα της ΕΕ για άδεια διαμονής, πρέπει να υποβάλετε μια αξιολόγηση πιστοποιητικού από την κεντρική υπηρεσία για εκπαιδευτικά θέματα της αλλοδαπής (ZAB) σχετικά με τον τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχετε.

Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων

Με την αναγνώριση λαμβάνω αυτόματα βίζα για τη Γερμανία;

Όχι, η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό δεν οδηγεί αυτόματα στη χορήγηση βίζας. Συνήθως πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα, αν επιθυμείτε να εργαστείτε στη Γερμανία ή επιθυμείτε να εξαλείψετε ουσιώδεις διαφορές για την αναγνώριση στη Γερμανία των επαγγελματικών προσόντων σας.

Μετανάστευση

Τι μπορώ να κάνω, αν δεν έχω πλέον έγγραφα;

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ανάλυση προσόντων, αν δεν έχετε πλέον έγγραφα. Η ανάλυση προσόντων διατίθεται για διττά επαγγέλματα εκπαίδευσης και για αρχιτεχνίτες.

Για ενδεχόμενες δυνατότητες σε άλλα επαγγέλματα, συμβουλευτείτε την αρμόδια υπηρεσία στην οποία υπάγεστε.

Διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων