Imigrare

Harta Germaniei marcată cu roșu sub o lupă
© beugdesign / Fotolia

E posibil să aveți nevoie de o viză pentru a putea locui și munci în Germania. Acest lucru depinde de mai mulți factori. Unul dintre aceștia e naționalitatea pe care o aveți. Un alt factor poate fi calificarea profesională cu care vă prezentați din țara dumneavoastră de origine.

Resortisanții UE, din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția

Dacă veniți dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE), din Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția, atunci veți putea intra pe teritoriul Germaniei și lucra aici fără viză. Tot ce vă trebuie este un document de identitate valabil. Faptul de a avea nevoie în Germania de o recunoaștere a calificării profesionale depinde de dorința dumneavoastră de a lucra într-o profesie nereglementată sau în una reglementată.

Resortisanții statelor terțe

Dacă veniți dintr-o țară terță, atunci va trebui în majoritatea cazurilor să solicitați acordarea unei vize dacă doriți să obțineți competențe suplimentare în Germania în vederea obținerii recunoașterii calificării profesionale sau dacă doriți să lucrați în Germania. Există mai multe posibilități de a solicita o viză. Utilizați opțiunea „Quick-Check“ de la „Make it in Germany“ pentru a afla ce trebuie să știți și să respectați cu privire la migrația forței de muncă către Germania.

Viza pentru personalul calificat

Dacă ați efectuat în țara de origine o calificare profesională neacademică, atunci va trebui să solicitați în țara de origine o recunoaştere a calificării profesionale. În principiu, pentru a putea solicita viza veți avea nevoie de o formare profesională inițială într-o profesie care duce lipsă de personal calificat. Profesiile care duc lipsă de personal calificat pot fi găsite în lista pozitivă a Oficiului forței de muncă. În paralel puteți să căutați deja un loc de muncă. Veți putea depune cererea de acordare a vizei atunci când autoritatea competentă din Germania vă oferă recunoașterea completă. Dacă totuși în cursul procedurii de recunoaștere autoritatea competentă va ajunge la concluzia că va trebui să obțineți competențe profesionale suplimentare în Germania, atunci aveți posibilitatea de a solicita o viză specială pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute în străinătate.

Viza pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute în străinătate

Dacă ați făcut cererea de recunoaştere a calificării profesionale în țara de origine, atunci e posibil ca autoritatea competentă să constate atunci când verifică dosarul dumneavoastră că există diferențe importante în raport cu calificarea profesională germană. În acest caz nu veți obține recunoaşterea completă. Vă mai lipsesc anumite calificări sau cursuri pentru a obține recunoaşterea completă. Anumite calificări sau cursuri pot fi absolvite doar în Germania. În acest caz veți putea intra pe teritoriul Germaniei cu o viză specială. Același lucru e valabil și în cazul în care va trebui doar să dați un examen pentru a obține recunoaşterea completă. În acest ultim caz sunt necesare o ofertă concretă de loc de muncă și acordul Agenţiei Federale de Ocupare a Forţei de Muncă. Baza juridică a acestei vize este articolul 17a din Legea privind sejurul străinilor (sau §17a AufenthG). După ce ați absolvit măsura compensatorie sau adaptarea calificării profesionale va trebui să solicitați o nouă viză pentru Germania, pentru care va fi necesar să fie îndeplinite anumite condiții. Poate fi vorba de exemplu de o viză pentru personal specializat, de o viză pentru personal academic sau de una pentru activități independente.

A lucra în perioada măsurii compensatorii sau a a adaptării calificării profesionale

În timpul desfășurării măsurii compensatorii sau a adaptării calificării profesionale veți putea lucra în Germania în sectorul în care sunteți calificat. Dacă de exemplu doriți să obțineți recunoaşterea ca asistentă medicală sau asistent medical, atunci e posibil să puteți deja lucra în Germania ca ajutor în domeniul îngrijirii sanitare, fără restricții pentru o anumită perioadă de timp. Condiția în acest sens este o ofertă de loc muncă după ce va fi obținută recunoaşterea. Puteți exersa de asemeni și o profesie care nu are nimic de-a face cu măsura compensatorie respectiv adaptarea calificării profesionale, însă pentru maxim 10 ore pe săptămână.

Viza pentru cadrele universitare

Dacă sunteți în posesia unei diplome universitare recunoscută în Germania sau a unei diplome universitare echivalentă unei diplome germane, atunci veți putea solicita fie o viză pentru a exercita o activitate lucrativă conform § 18 din AufenthG, fie Cartea Albastră a UE. În cadrul profesiilor reglementate obținute în baza unor studii universitare va trebui să prezentați un contract de muncă și o recunoaștere totală. Pentru profesiile academice nereglementate va trebui să prezentați un contract de muncă și o evaluare a certificatului dacă doriți să obțineți o astfel de viză pentru exercitarea unei activități lucrative sau o Carte Albastră a UE. Pentru obținerea Cărții Albastre UE va trebui să câștigați un anumit salariu anual. Mai multe informații cu privire la acest subiect puteți găsi în oferta on line a Oficiului Federal pentru Migrație şi Refugiați (BAMF).

Viza pentru exercitarea unei activități independente

Dacă doriți să creați o întreprindere sau să exercitați o activitate de liber profesionist în Germania, atunci nu veți avea nevoie de o viză de lucru, ci de o viză specială pentru lucrători independenți, conform § 21 AufenthG. În § 21 AufenthG sunt definite condițiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea unei activități independente în Germania, de exemplu interesul economic al Germaniei, o sursă de finanțare sigură și altele. Acestea sunt condițiile pe care va trebui să le îndepliniți pentru a obține o viză pentru exercitarea unei activități independente. Dacă doriți să deschideți o firmă cum ar fi un atelier artizanal, atunci va mai fi necesar să și verificați neapărat dacă o astfel de activitate este sau nu reglementată. În cazul în care activitatea este reglementată, atunci veți avea nevoie mai mult ca sigur de recunoaştere.